Hellebaard is een smaakvol, troebel honingblond bier voor de dapperen onder ons. Een krachtige tarwetripel, gebrouwen volgens aloude, traditionele brouwmethoden.


Het wordt best geschonken in een fris kelkglas, zodat het een ideale schuimkraag kan ontwikkelen.

Brouwmethode


Hellebaard is een uniek bier dat wordt gebrouwen volgens traditionele, middeleeuwse receptuur met behulp van slechts vier ingrediënten (water, hop, mout en gist).


Volgens middeleeuwse receptuur wordt er tarwe in plaats van gerst gebruikt. Gerst was in de middeleeuwen immers schaars, waardoor het vaak door tarwe en haver werd vervangen. De tarwe of haver werden voor het brouwen gerookt en gedroogd over een eikenhouten vuur.


Het is dit rookproces dat ook vandaag de dag zorgt voor de gebrande smaak en de stabiele schuimkraag bij het Hellebaardbier.

Trivia


De naam 'Hellebaard' verwijst naar het illustere wapen dat de voetsoldaten in de Middeleeuwen gebruikten om superieure tegenstanders zoals ruiters en ridders te verslaan. Het wapen werd in de loop der jaren geperfectioneerd tot het algauw een gevreesd en verschrikkelijk verlengstuk werd van de dood.


Een hellebaardier kon met één slag man en paard doorklieven of een ruiter los van zijn paard sleuren. Een harnas werd met gemak doorboord. Het was het wapen waarmee volkslegers grote veldslagen konden winnen. De Guldensporenslag (1302), de Slag bij Morgarten (1315) en de Slag bij Sempach (1386) werden gewonnen door de volkstroepen met hun hellebaarden.


De hellebaard was ook het voorkeurswapen van lijfwachten. De Zwitserse Garde gebruikt hem nog steeds. In de 17e en 18e eeuw werd de hellebaard dan weer gebruikt als waardigheidsteken voor onderofficieren en wetsdienaars.

Een hellebaard werd een symbool dat respect afdwong.

Het is dat symbool dat we willen doen herleven. Een teken van kracht, moed en zelfbescherming. Een logo voor het volk.

Dus, hef uw Hellebaard en val aan,

want een strijder mag geen dorst lijden.

Neem contact op en proef het bier

info@hellebaardbier.be

Arnout Bangels: 0479 59 61 21

Ewout Willems:  0487 88 28 47

Ondernemingsnummer: 0672.489.122          Fysiek adres: Tiensestraat 140, 3400 Landen